Monday, March 7, 2011

Makan time....


Cerita basi dah ni.....

Lepas balik dari Zoo minggu lepas kami tak menyinggah memana, lemau la katakan pusing 1 Zoo Negara tu. Lagi pun dah rancang main masak-masak hasil tangkapan laut yang diberi oleh mak pak budak taska.

Dapat ikan kerapu dengan ikan merah yang sgt besor.. Ikan merah ni kami masak 3 kali br habis... Siap abah sarah kagum lagi sebab ikan tu besor. Di gi pancing ikan kat laut pun tak pernah dpt besar tu...

Tengok gambar dulu...


Ikan Merah bakar.. kasi bland cili + bawang putih + bawang merah + serai + halia + lengkuas + garam sekucup rasa... takde tempat bakor, campak dlm kuali pun blh, just lapek ngan daun pisang...


Ikan Kerapu kukus + limau & serai. Senang nk buat, just kukus ikan agak2 masak kasi letak bahan2 yang disediakan awal2. air + cili padi tumbuk + serai hiris nipis + bawang putih + perahan limau nipis... satu kan masak dlm 3-5 mnt lepas tu campurkan sekali dgn ikan yang dikukus.


Masak lemak tulang dengan belimbing... Rebus tulang sampai empuk. Cili padi + santan + belimbing. Biasanya kalau guna kelapa parut, aku bland dulu baru perah. Baru dapat santan yang pekat sebab guna tangan sajo, tak berapa pekat santan tu...



Dah alang2 kami buat steamboat lagi dan lagi... aku mmg tak lalu nak makan dah menda camni, tolong buat blh la.



No comments: